Zeilreizen Oost-Engeland


Zeilreis Oost-Engeland 1:
Scheepsnaam Gallant
Periode maandag 7 september 2015 12.00 uur t/m vrijdag 11 september 2015 16.00 uur
Vertrekhaven Amsterdam
Aankomsthaven Amsterdam
Prijs € 295,- per persoon


Zeilreis Oost-Engeland 2:
Scheepsnaam Gallant
Periode zaterdag 12 september 2015 12.00 uur t/m vrijdag 18 september 2015 16.00 uur
Vertrekhaven Amsterdam
Aankomsthaven Amsterdam
Prijs € 415,- per persoon


Zeilreis Oost-Engeland 3:
Scheepsnaam Gallant
Periode maandag 19 oktober 2015 10.00 uur t/m vrijdag 23 oktober 2015 16.00 uur
Vertrekhaven Amsterdam
Aankomsthaven Amsterdam
Prijs € 325,- per persoon


Varen naar Oost-Engeland
U gaat de Noordzee op. Schuimende koppen en deinende golven, een stevige bries en een lopend tij: een avonturentocht voor iedereen! Tijdens het zeilen wordt er veel wachtgelopen, waardoor het sturen en navigeren in betrekkelijk korte tijd eigen kan worden gemaakt. U navigeert tussen de zandbanken voor de kust van de ferryhaven Harwich, waarna u later de rivier de Orwell opzeilt, richting Ipswich. Met bollende zeilen zet u uw verkenningstocht langs de Engelse kust voort, op weg naar de volgende historische havenplaats. Mogelijkheden te over: Richting Chatham-London, langs het St. Catherine's Dock; over de River Thames met de vele leuke zijriviertjes; ook de middeleeuwse stadjes Woodbridge en Southwold liggen voor de boeg. Via de rivieren en meren van de Norfolk Broads komt u op de rivier Yare die loopt van Great Yarmouth tot Norwich. Deze zeilreis is een unieke combinatie van actief zeilen, natuur en cultuur.

Het schip
De 28 meter lange 'Gallant' liep in 1916 van stapel als de 'Jannigje Margaretha', een stalen logger, gebouwd voor de haringvangst op de Noordzee. In 1992 is zij opnieuw in de vaart gekomen, nu als 'Gallant'. Het schip biedt plaats aan 19 personen in één tweepersoonshut, drie driepersoonshutten en twee vierpersoonshutten. Er zijn twee douches, twee toiletten en een gezellig dagverblijf met volledig ingerichte kombuis.

Het zeilen
De reis naar Oost-Engeland vereist geen zeilervaring. De vaste bemanning kent de kneepjes van het vak en brengt deze u graag bij. U legt grote afstanden af en maakt soms lange zeildagen. Hoe lang er per dag wordt gevaren, is afhankelijk ¨van het traject, wind en stroom en de wensen van de gasten. Er wordt van u verwacht dat u enigszins meehelpt met het reilen en zeilen aan boord. Hierbij is het noodzakelijk dat u de instructies van de schipper opvolgt. Uiteraard is een helpende hand in de kombuis altijd welkom.

Geschiedenis, cultuur en kunst
Rond 500 v. Chr. verdreven de Kelten de oorspronkelijke bevolking. Behalve in de taal en in volksgebruiken hebben zij niet veel sporen nagelaten. De Romeinen kwamen, aangevoerd door Julius Ceasar zelf, rond 50 v. Chr. aan land om het pas een eeuw later te onderwerpen. De Romeinse bezetting duurde tot 1410 na Chr. Vooral in het gebied dat wij bezoeken zijn nog vele sporen te vinden. De Angelsaksen, een verzameling Germaanse stammen, te weten Saksen (uit het huidige Duitsland), Angelen (uit het huidige Duitsland en Denemarken) en Jutten (uit Jutland, Denemarken), vielen het land binnen en overwonnen de Britse weerstand. Vanaf de 8e eeuw plunderden de Noormannen de Engelse kusten en in de 9e eeuw onderwierpen ze het land. Dit hielden ze vol tot 1066, toen de hertog van NormandiŽ met een leger het Kanaal overstak en de slag bij Hastings won, waarna hij zich tot koning van Engeland liet kronen. Hij ging de geschiedenis in als Willem de Veroveraar. Daarna heeft Engeland verschillende koningshuizen gekend, waaronder de Tudor-periode, waarvan Hendrik de Achtste met al zijn vrouwen wel de meest opmerkelijke koning was. De bouwkunst die zich in die tijd ontwikkelde, legde minder accent op kerken maar des te meer op landhuizen en openbare gebouwen. In de 18e eeuw was de Nederlandse bouwkunst het voorbeeld voor de Queen Anne-stijl, die werd opgevolgd door de Georgian-stijl. Een later koningshuis, de Hanoverians, leverde aan het eind van de 19e eeuw koningin Victoria. Haar invloed op zeden en normen was enorm.